TLF. 29 26 36 96INFO@RAAD-MAL.DK – CVR: 32934463

Glanstrin og glansgrader? Er du i tvivl? Så se vores gode råd her!

Hvilke  glans eller glanstrin skal jeg vælge?

Glans fortæller, hvor mange procent lak, der f.eks. er i en vægmaling, loftmaling m.m.
Det vil sige, at en glans 7 vægmaling, er der 7 % lak i, og den er derfor det man kalder mat.
Jo højere man kommer op i glans, jo mere blanke bliver det malede, og jo mere kan de tåle at man tørrer af på dem, og de kan derfor også tåle mere slid og er mere smudsafvisende.

Men dette medfører også at ujævnheder bliver mere synlige jo højere glans. Derfor har du “dårlige” og ujævne vægge m.m. anbefales du lavere glanstrin/grader, da ujævnheder og andre dårligdomme vil fremtræde meget mere. Du vælger jo tit at “bibeholde ujævnheder m.m. fordi du vil spare på malerarbejdet. Fordi et mere glat og finish look kræver mere og dermed også en dyrere regning på malerarbejde.

Men det er ikke alene et spørgsmål om glans. men også om hvilken maling type der bruges ? Bruges en ren PVA maling (plastmaling) er denne ikke så modstandsdygtig, som en maling der er acryl forstrækket. Eller en ren akryl/acryl. Så en ren PVA maling bør kun bruges til lofter. En ren PVA (plast) maling vil normalt også optræde udseende som en mattere overflade. Og en acryl forstærket og ren acryl maling med en mere “blank” overfalde.

Og afslutningsvis er glanstrin/grader kun en vejledende størrelse. Som varierer fra producent til producent. Hvor netop nogle producenter har højere glansgrader, end andre, selvom der står det samme på spandene. Kan en spand glans 7 sagtens værre det samme som en glans 10 fra en anden. Derudover føres de forskellige glanstrin ikke i alle grader af de enkelte producenter. Men den enkelte producent har udvalgt hensigtsmæssige glanstrin til de forskellige formål. Så det endelige valg vil være udfra en professionel vurdering og erfaring. Hvad der er meste optimalt i den enkelte bolig. Som naturligt er meget forskellig fra bolig til bolig.

Glans og glanstrin 2 og 5

En glans 2 og 5, er helt mat, og vil blive blank, hvis man gnider sin finger hen ad væggen. De fleste danskere kan bedst lide matte vægge m.m.
Ved kraftig/længerevarende gnidning, vil den også ofte blive gullig. Man bør derfor vælge en vægmaling, med en lidt højere glans (evt. glans 6 – 7 eller 10 ) hvis der er risiko for berøring, i evt. børneværelser el. gangarealer.

Hvad kan være godt og vælge ?

Stue/værelser

Glans 5 – 6 – 7 – 10.  Alt efter om man kan lide glans på væggene, er her frit valg af vægmaling.
(Børneværelser: Glans 7 el. 10 da de begge kan tåle en kraftig aftørring.)

Entre/Gang

Glans 7 eller 10. Da der er meget berøring af væggene i en gang, skal malingen kunne tørres af.
Og ved meget brugte områder. Garderober med vådt regntøj m.m. kan det være fornuftigt at bruge højere glans som f.eks. helt op til 25. Men ofte er glans 7 eller 10 en god løsning.

Køkken

Glans 7- 10 – 20 – 25. Da der kan være meget damp i et køkken, skal der være mere lak i vægmalingen, så fugten ikke trænger ind i væggen. Man skal også kunne tørre sine vægge af i sit køkken. Især bag kogepladerne, er det godt med en vægmaling i en højere glans.
Nogle vælger at male et felt med en vægmaling, med høj glans som f.eks. 25  i samme farve som de andre vægge. Man skal bare vide, at med en højere glans, vil farven være lidt varmere i gløden, og den vil måske se ud som om, det ikke er den samme farve. I særdeles vil man kunne se dette på lysnings vægge, vægge med sidelys.

Badeværelse

Glans 7- 10, 20 eller 25 (”Vådrumsmaling”). Det er godt at fugten/dampen kan tørres af efter f.eks. brusebad m.m. Malingen holder fugten ude af væggene. Dog skal det for loftet skyld nævnes, at det på dette kan være godt med en lav glans 2 -5. For det første tørrer man normalt ikke lofterne af. For det andet er en  lav glans også mere vandgennemtrængelig (åndbar). Den vil så være meget bedre til, at ”opsuge” fugten efter badet. Og man undgår fugtperler hænge ned fra loftet.

Lofter

Glans 2 – 5 (glans 2 og 5 er ofte 100 % refleksfrie loftmalinger, også kaldet  Loft Mat)

Træværk: (Karme, Gerigter, dørsider og vinduer)

Glans 15- 40 – 50 – 80 – 90. Acrylemalje hvor glans 15 er den mest matte og 90 den med mest glans. En mat glans skjuler altid ujævnheder penselstrøg m.m. bedre end en høj glans hvor næsten alt ses

Vores kunder siger


Stjerne Stjerne Stjerne Stjerne Stjerne

5/5 anbefalinger på håndværker.dk