Det skal du vide når du sætter tapet op

Opsætning af tapet

 Det er blevet moderne med tapet igen. Du kan give et rum sin helt egen karakter med det helt rigtige tapet. Nogle gange er en enkelt væg nok til at ændre rummet og andre gange kan man fremkalde en bestemt stemning, hvis hele rummet er tapetseret.

 Hvad eks. med engelsk landhusstemning med tapet på enten øverste eller nederste halvdel af væggene, så det giver et indtryk af elegante paneler? Tapet åbner op for en helt ny verden af muligheder, men tanken om at sætte tapet op er næsten nok til at give et traume og indre billeder, hvor man er klistret ind i lim og nedfaldne tapetbaner. Hvis man ikke har prøvet at sætte tapet op før, er det nærmest en umulig opgave, og selv om man har prøvet det et par gange, er det noget der kræver, at man holder tungen lige i munden. En ting er at sætte et ensfarvet tapet eller filt op, men at sætte et af de nye, smarte mønstrede tapeter op er en kunst i sig selv, når mønstret skal passe sammen i samlingerne. Hvis det ikke gør det, går det smukke meget hurtigt af et flot tapet. Hos Råd & Mal har vi kompetence til at opsætte alle slags tapeter, også de komplicerede: gennem vores mangeårige erfaring løser vi også din opgave og du kan og frigøre din tid til andre og mere spændende opgaver.

Planlæg indkøb af tapet i god tid, og lån tapetprøver/bøger med hjem fra farvehandleren og din malermester. Det giver mulighed for i fred og ro at vurdere det store udvalg af farver og mønstre i de endelige omgivelser.

Tapetsering kræver grundig forberedelse. Møbler skal stuves sammen og dækkes til med plast, det gamle tapet skal måske rives ned, og væggene repareres for huller og revner. Så sæt god tid af til opgaven.

sætte tapet op
Tapet opsat af malerfirma

Valg af tapet

  Et tapet er i sig selv et lille kunstværk, der er opbygget af flere lag papir og påført grundfarve og mønstre med forskellige trykteknikker.

Papiret kan være tyndt eller tykt, træholdigt eller træfrit, så farverne ikke så nemt blegner. Endvidere kan tapetet have reliefprægning, som eventuelt er beskyttet ved sammenlimning af to lag papir. Sådanne typer kaldes Duplex-tapeter. Papirlagene kan også være sammensat på en måde, så de kan spaltes. Derved er det muligt sidenhen at trække det yderste lag af, så kun grundpapiret sidder tilbage på væggen. Bortset fra de billigste kvaliteter har tapetets yderside en coating eller overfladebehandling af plastic eller vinyl, hvis tykkelse er afgørende for, hvad det tåler af rengøring. Samtlige oplysninger om tapetets kvaliteter og dets opsætning er forklaret med symboler – enten på selve emballagen eller på en indlagt seddel ved hver tapetrulle. Vær opmærksom på, at de købte ruller bør have samme tryknummer (fabrikationsnummer), da der ellers kan forekomme mindre farveforskelle. Nummeret er trykt på den indlagte seddel. Af samme grund bør man også købe et par ruller mere end nødvendigt og aftale med forhandleren, at han tager overskydende tapet i uåbnet emballage retur.

Tips inden du går igang med at tapetsere

 Her nævner malermester Ib Abildgaard, malerfirmaet Råd & Mal nogle værdifulde tips, der skal foretages før den endelige tapetopsætning af mønstret tapet.

  •  Du skal først før du begynder at tapetsere sikre dig at evt. gammelt tapet sider fast ellers skal det løssiddende først tages af. Og revner og huller skal spartles først.
  • På den slip, der er rullet rundt om tapetrullen ved købet, kan du tjekke, hvor lang tid klisteret skal trække på tapetet, før du sætter det op. Du skal også sikre dig at lave tapetruller har samme tryknumre/batchnumre. Hvis ikke kan du risikere at der er farve forskelle i mønstre
  • De senere år er der blevet lavet specielle tapeter, hvor fremgangsmåden er omvendt, dvs. væg (eller andet emne) skal smøres med klister, hvorefter du sætter tapetet op. Det er en betydelig nemmere måde at arbejde på. Denne slags tapet har forskelligt navn alt efter produktionsland, men et af de mest anvendte er ‘Smart Paper’.
  • For at være på den sikre side bør du eksperimentere med mindre arealer som kommoder, skamler og bakker, før du går løs på stuevæggen. Og når det sker, kan du jo nøjes med at smøre klister på en enkelt bane ad gangen for at være på den sikre side.

Skal du have sat tapet op? Kontakt os allerede idag og få en knald godt tilbud.