TLF. 29 26 36 96INFO@RAAD-MAL.DK Trustpilot

Gulvslibning / Gulvtilbud

Gulvslibning / Gulvtilbud fra Råd & Mal
Gulvslibning / Gulvtilbud fra Råd & Mal

Ring i dag

29 26 36 96

Inden gulvslibning

Inden du får foretaget en gulvafslibning, er det fornuftigt at tage en dialog med din gulvafsliber om, hvordan du ønsker dine gulve efterbehandlet, og hvordan de skal se ud efter gulvafslibningen.

En god gulvafsliber kan normalt fremvise prøver på dette, og hvordan dine gulve vil komme til at se ud, når du har fået foretaget gulvslibning.

Gulvslibning

En meget vigtig proces for diverse gulvbehandlinger og efterbehandlinger. Gulvslibning er en meget vigtig arbejdsfase for at få et godt resultat til sidst.

Derefter kommer så selve gulvbehandlingen, om det er lak, olie, lud/sæbe. Formålet med en gulvafslibning og gulvslibning er at fjerne gammel behandling (lak, olie, sæbe) og ridser i trægulvet. Overfladen skal gøres modstandsdygtig over for snavs og slitage.

En gulvafslibning går ud på at ”pakke” træets fibre, så efterbehandlingen udnytter olien eller lakken så godt som muligt. På et slidt trægulv er overfladen fyldt med ridser, og behandlingen er slidt af i nogle områder, dette giver et højt slid på gulvets træ. Ved en gulvafslibning fjerner man ujævnheder, og overfladen bliver jævn og ”pakket.”

En gulvslibning foregår på langs af træet, da åreringene træder meget bedre frem. Dog kan det i tilfælde af meget skæve gulve være nødvendigt at slibe på tværs og diagonalt med det grove sandpapir, inden man begynder at slibe på langs af træets spejl med det finere sandpapir.

En gulvslibning består typisk af 3 afslibninger af gulvet, afsluttende med korn 100-120 sandpapir, afhængig af hvilken efterbehandling du ønsker, (lak, olie, eller andet). Når gulvet er afslebet eller afhøvlet, og den gamle overfladebehandling er fjernet, skal gulvet have en gulvbehandling.

Her er der flere at vælge imellem. Læs om de forskellige gulvbehandlingstyper nedenunder.

Fyrretræsgulv efter afslibning og inden en valgt efterbehandling og gulvbehandling.

Fordele ved den rette gulvbehandling

Gulvbehandling er nødvendigt, når du har fået afslebet eller afhøvlet dine gulve. Herved fjerner man den overfladebehandling, som gulvet tidligere er blevet påført, og gulvet står ubehandlet og udsat.

Gulvbehandling sikrer, at gulvet igen bliver slidstærkt og modstandsdygtigt over for fedt og snavs. Alt afhængigt af gulvets træsort bør typen af gulvbehandling komme an på en lang række forhold. Heriblandt personlig smag, rengøring, slidstyrke og ikke mindst egnethed, alt efter om gulvet er af blødt eller hårdt træ.

Enhver type efterbehandling har fordele og ulemper, og det er disse, der afgør hvilket valg, der er optimalt for dig i den givne situation. Til nye, ubehandlede gulve eller netop afslebne eller afhøvlede gulve af massivt træ anbefaler vi gulvbehandling med enten lud og sæbe, lud og olie, oliering eller lakering.

Ønsker du ikke at udføre arbejdet selv, men vil have det udført professionelt,  så kan vi anbefale disse til din gulvafslibning.

Ludbehandling

Denne gulvbehandlingsform er særligt egnet til lyse træsorter som ask, bøg, fyr og gran. Ludbehandling er med til at bevare træets lyse udseende, og det er med til at forhindre træets gulning.

Lud er ikke nogen egentlig beskyttelse af træets overflade. Derfor er det nødvendigt med en efterfølgende gulvbehandling. For at gøre gulvet afvisende over for fedt og snavs. Netop fordi ludbehandlingen også åbner træet. Derfor er en efterbehandling med sæbe eller olie en oplagt mulighed.

Ring i dag

29 26 36 96

Gulvlakering

Lakering af gulv i højglans 80-90

Lakering er en overfladebehandling, samtidig med at det er en meget slidsom gulvbehandling. Det vil sige, at lakken lægger sig oven på gulvet i stedet for at trænge ned i det. Lakken kan være ultramat glans 5, det vil sige næsten ingen genskin, ca. samme mathed som et oliebehandlet gulv, eller mat, halvblank og blank. Valget af glans afhænger af, hvilken effekt du ønsker af trægulvet og er en smagssag.

Små ridser ses dog mindre på en mat overflade end på en blank. Lakering foretages for at beskytte trægulvet mod slitage samt give trægulvet et bestemt udseende. Den mest brugte gulvlak er den vandbaserede lak.

Da der er vand i lakken, rejser træets fibre sig efter første gang lakering og skal derfor slibes med fint sandpapir eller net inden toplakering. En stor fordel ved vandbaseret lak i forhold til andre typer gulvlak er, at den ikke indeholder giftige stoffer, såkaldt ”grøn” lak.

Vandbaserede gulvlakker kaldes enten 1 eller 2 komponent lak. Dette henviser til, om lakken indeholder en hærder eller ej. Ved 2 komponent lak skal der tilsættes en hærder. Hærderens funktion er at gøre den vandbaserede lak i stand til at tåle alle de forskellige rengøringsmidler samt tåle ekstremt slid, eksempelvis i butikslokaler og sportshaller.

Der er to slags vandbaserede gulvlakker, polyurethan og acryllak. Acryllakker er billige, men vil til gengæld ikke beskytte trægulvet mod gulning. Desuden er acrylbaserede gulvlakker meget modtagelige over for lys.

Polyurethan lakker er lidt dyre, men til gengæld er de også stærkere og ikke modtagelige over for lys og vil derfor næsten ikke gulne. Derfor bruger og anbefaler vi som regel brug af polyurethan lak, da du får det bedste resultat og mest holdbare lakerede trægulv.

Olielakeret gulv

En anden gulvbehandling er oliebehandling, der er en underfladebehandling, det vil sige, at olien trænger ned i træets fibre. Det giver gulvet en stor slidstyrke, men beskytter ikke trægulvet i samme omfang, som en lak vil gøre. Dette kan dog afhjælpes med en oliesæbebehandling efter oliering.

Naturolie er især velegnet til hårde, mørke eksotiske træsorter, men kan også bruges på f.eks. bøg og eg. Fordelen ved oliering er først og fremmest udseendet, samt at på et olieret trægulv er der mulighed for en pletreparation, hvis gulvet er blevet slidt eller på anden måde beskadiget.

Dette er noget sværere for ikke at sige umuligt med et lakeret trægulv, da det som regel kræver en mat slibning og efterfølgende lakering af hele gulvet.

Træet kommer til at fremstå helt naturligt og med en meget smuk glød. Oliebehandling kan også laves med hvidolie, dette rådes dog ikke til hårde, mørke eksotiske træsorter. Der er også mulighed for af få oliebehandling med farvet gulvolie som grå, sort eller brun.

Trappe der er slebet og efterbehandlet med olie
Oliebehandlet fyrretræsgulv med farven mørk valnød

Vedligeholdelse

Plankegulv der er efterbehandlet med hvid sæbe

Sæbebehandling

En sæbebehandling er en efterbehandling af gulvet, som foretages, når trægulvet er afslebet til ”rent” træ, og efterbehandlet med lud. Sæbebehandlingen giver trægulvet en smudsafvisende overflade og foretages af 3-4 gange med en fed sæbeblanding.

Herefter kan der kan vaskes med sæbespåner eller specialsæbe, som er beregnet til trægulve. Denne behandling giver gulvet en beskyttende og smudsafvisende overflade. Når gulvet senere bliver vasket i en sæbeblanding, er det let at fjerne smuds og snavs, og en ny beskyttende ”film” bliver tilføjet trægulvet.

Du kan få foretaget en sæbebehandling med specialsæbe i natur, der giver gulvet en beskyttende ”film”, men holder gulvet i en naturlig farve. Du kan også få foretaget sæbebehandling med en hvid gulvsæbe, som giver trægulvet et ”hvidt” og lyst udseende.

Fordelene ved sæbebehandling er, at det er let at vedligeholde, hvis du sørger for, hver gang du vasker gulv, at tilføre gulvet ny gulvsæbe. Trykmærker og små ridser er også lette at fjerne ved lige at slibe med fint sandpapir i træets længderetning.

Derefter tilføres en ny ”fed” sæbeblanding på det slebne område, og hele gulvet vaskes over med en sæbeblanding for at minimere farveforskellen mellem det behandlede område og resten af gulvet.

Ring i dag

29 26 36 96

Vores kunder siger


Stjerne Stjerne Stjerne Stjerne Stjerne

5/5 anbefalinger på håndværker.dk

 • Jeg har brugt Råd og Mal i forbindelse med, at jeg skulle have istandsat en lejelejlighed ved fraflytning.

  Jeg indhentede priser fra 2 andre malere, inden jeg fik arbejdet udført, men Råd og Mal var uden sammenligning det bedste tilbud, jeg modtog.

  Arbejdet og servicen fra Ib Abildgaard fra Råd og Mal var super godt, og jeg vil til enhver tid bruge Råd og Mal igen.

  – Maiken Hansen, Virum

 • Vi ansatte Råd og Mal v/Ib til at male vores træprofillofter hvide.

  Vi kan klart anbefale Råd og Mal. Alt er som lovet, og arbejdet er udført til vores fulde tilfredshed.

  Tak for denne gang, Ib! Vi vender helt sikkert tilbage til dig, når træprofillofterne i stueetagen skal males.

  – Laila og Brian, Kalundborg

 • Ib Abildgaard er yderst professionel og udfører i samarbejde med sin datter et perfekt stykke arbejde, hvor der ikke er en finger at sætte på noget.

  Der bliver dækket af og sørget for alt, inden arbejdet går i gang.

  Hvad man bestiller, er hvad man får – og så lige lidt til 🙂 Jeg kan trygt anbefale Råd & Mal – både på dejlig personlighed og på professionel udførelse af arbejdet.

  Derudover bliver der benyttet kvalitetsmaling – og til en pris, hvor alle og enhver kan være med.

  – Jette Majbritt Sørensen, Tåstrup

 • Jeg startede med at søge råd hos Ib med hensyn til, hvilken maling jeg skulle bruge i forhold til vores behov.

  Ib ringede til mig dagen efter, og vi fik en god snak, og han gav gode råd. Jeg fandt så den farve, jeg bare har ledt efter i hans farvekort, og jeg vælger. at malingen skal komme fra ham.

  Han kører ud der, hvor jeg ønsker og leverer malingen til mig. Det er da service, og malingen var 100% i orden, “kanon kvalitet” som en af mine venner sagde.

  Jeg vil til hver en tid købe maling hos Ib! For her ved man det, man får, er i orden.

  – Cecilie Krogh, Korsør

 • Jeg har for 2. gang fået malet min lejlighed af Ib fra Råd og Mal, og jeg kan varmt anbefale ham.

  – Katrine Larsen, Frederiksberg