TLF. 29 26 36 96INFO@RAAD-MAL.DK Trustpilot

Gulvbehandling

Inden du får foretaget gulvafslibning, er det fornuftigt og tage en dialog om hvordan du ønsker dine gulve efterbehandlet.

Inden man får foretaget gulvafslibning, kan det være meget fornuftig at få en dialog med sin gulvsliber, om hvad man ønsker efter behandling af sine gulve, og hvordan de skal se ud efter gulvafslibningen.

En god gulvafsliber kan normalt fremvise frem vise prøver på dette, og hvordan dine gulve vil komme til at se ud, når du har fået foretaget gulvslibning.

Gulvslibning

gulvbehandling

Gulvbehandling i gang

Se-forskel

Forskel på gulvbehandling

Gulvslibning. En meget vigtig proces for diverse gulvbehandlinger og efterbehandlinger.
Gulvslibning er en meget vigtig arbejdsfase for at få et godt resultat til sidst.

Derefter kommer så selve gulvbehandlingen, om det er lak, olie, lud/sæbe. Formålet med en gulvafslibning og gulvslibning er at fjerne gammel behandling (lak,olie,sæbe) og ridser i trægulvet, og gøre overfladen modstandsdygtig  overfor snavs og slitage, en  gulvafslibning går ud på af ”pakke” træets fibre, så efterbehandlingen udnytter olien eller lakken så godt som muligt.

På et slidt trægulv er overfladen fyldt med ridser og behandlingen er slidt af i nogle områder, dette giver et højt slid på gulvets træ, ved en gulvafslibning  fjerner man ujævnheder og overfladen bliver jævn og ”pakket.”

En gulvslibning foregår på langs af træet,  da årringene træder meget bedre frem, dog i tilfælde af meget skæve gulve kan det være nødvendig af slibe på tværs og diagonalt, med det grove sandpapir, inden man begynder af slibe på langs af træets spejl, med det finere sandpapir.

En gulvslibning består  typisk af 3 afslibninger af gulvet, afsluttende med korn 100-120 sandpapir, afhængig af hvilken efterbehandling der ønskes, (lak,olie, o.a.). Når gulvet så er afslebet eller afhøvlet, og derved er den gamle overfladebehandling fjernet, skal gulvet have en gulvbehandling.

Her er der flere og vælge imellem. Læs om de forskellige gulvbehandlingstyper nedenunder.

fyrtræsgulv-efter-beghandling-

Fyrtræsgulv efter afslibning og inden en valgt efterbehandling og gulvbehandling.

Gulvbehandlinger

Fordele ved den rette Gulvbehandling

Gulvbehandling er nødvendigt, når man har afslebet eller afhøvlet sine gulve. Herved fjernes den overfladebehandling, som gulvet tidligere er blevet påført, og gulvet efterlades ubehandlet og udsat.Gulvbehandling sikrer at gulvet igen bliver slidstærkt og modstandsdygtigt over for fedt og snavs. Alt afhængigt af gulvets træsort bør typen af gulvbehandling komme an på en lang række forhold. Heriblandt personlig smag, rengøring, slidstyrke og ikke mindst egnethed, alt efter om gulvet er af blødt eller hårdt træ.

Enhver type efterbehandling har fordele og ulemper, og det er disse, der afgør hvilket valg, der er optimalt i den givne situation. Til nye, ubehandlede gulve eller netop afslebne eller afhøvlede gulve af massivt træ, anbefales gulvbehandling med enten lud og sæbe, lud og olie, oliering eller lakering.

Ludbehandling

bøgetræ-afslebet-ludbehandlet-og-sæbebehandlet

Ludbehandling af Bøgetræ

Denne gulvbehandlings form er i særdeleshed eget til lyse træsorter såsom, ask, bøg, fyr og gran. Ludbehandling er med til at bevare træets lyse udseendet. Samtidig med, at det er med til, at forhindre træets gulning.
Lud er ikke nogen egentlig beskyttelse af træets overfalde. Derfor er det nødvendigt me en efterfølgende gulvbehandling. For at gøre gulvet afvisende overfor fedt og snavs. Netop fordi ludbehandlingen åbner også træet. Derfor er en efterbehandling med sæbe eller olie en oplagt mulighed.

Gulvlakering

egetræ-pletparket

Lakering af egetræsgulv

Lakering er en overflade-behandling. Samtidig med at det er en meget slidsom gulvbehandling. Det vil sige af lakken lægger sig ovenpå gulvet, i stedet for af trænge ned i det. Lakken kan være ultramat glans 5, det vil sige næsten ingen genskind, ca. samme mathed som et olie behandlet gulv, så er der mat, halvblank, og blank, valg af glans afhænger af hvilken effekt man ønsker af trægulvet, og er en smags sag. Små ridser ses dog mindre på en mat overflade, end på en blank.

Lakering foretages for af beskytte trægulvet mod slitage, samt af give trægulvet et bestemt udseende, den mest brugte gulvlak er den vandbaseret lak, da der er vand i lakken, rejser træets fibre sig efter første gang lakering, og skal derfor slibes med fint sandpapir, eller net, inden top lakering, en stor fordel ved vandbaseret lak, i forhold til andre typer gulvlak, er af den ikke indeholder giftige stoffer, såkaldt ”grøn” lak.

Vandbaseret gulvlakker nævnet også som enten 1 eller 2 komponent lak, dette henviser til om lakken inden holder en hærder eller ej, ved 2 komponent lak skal der tilsættes en hærder, hærderens funktion er af gøre den vandbaseret lak i stand til af tåle alle de forskellige rengøringsmidler, samt tåle ekstremt slid, eks til butikslokaler og sportshaller.

Der er to slags vandbaseret gulvlakker, polyurethan og acryl lak, acryllakker er billige, men vil til gengæld ikke beskytte trægulvet mod gulning, acryl-baseret gulvlakker er meget modtagelige over for lys, polyurethan lakker er lidt dyre, men til gengæld er de også stærkere og ikke modtagelige over for lys, og vil derfor næsten ikke gulne.

Derfor bruger, og anbefaler vi som regel brug af polyurethan lak, da det giver det bedste, og mest holdbare lakerede trægulv.

Bøgetræs gulv behandlet med hvid lud. Derefter lakeret med ultra mat lak.

Oliebehandling

hvid-olieret-asketræ-gulv

Oliebehandling af gulve


En anden gulvbehandling er oliebehandling er en underflade-behandling, det vil sige af olien trænger ned i træets fibre. Det giver gulvet en stor slidstyrke, men beskytter ikke trægulvet i samme omfang som en lak vil gøre, dette kan dog afhjælpes med en oliesæbe behandling efter oliering. Natur olie er især velegnet til hårde, mørke eksotiske træsorter, men kan også bruges på f.eks. Bøg og Eg. Fordelen ved oliering er først og fremmest udseendet, samt af et olieret trægulv er der mulighed for en plet reparation hvis gulvet er blevet slidt, eller på anden måde beskadiget, dette er noget svære, for ikke af sige umuligt med et lakeret trægulv, da det som regel kræver en mat slibning og efter følgende lakering af hele gulvet.

Træet kommer til af fremstå helt naturligt og med en meget smuk glød.Oliebehandling kan også lavet med hvidolie, dette rådes ikke til hårde, mørke eksotiske træsorter.  Der er også mulighed for af få oliebehandling med farvet gulv olie, det være sig. Grå, sort, brun.

fyrtræsgulv-efter-beghandling-med-olie

Vedligeholdelse

pich-pine

Pitch pine trægulv behandlet med hvid lud + hvid sæbe

Sæbebehandling

Sæbebehandling-2

Sæbebehandlet gulve

En sæbebehandling er en efterbehandlings og gulvbehandling, som foretages når trægulvet er afslebet til ”rent” træ, og efterbehandlet med lud, sæbebehandlingen giver trægulvet en smudsafvisende overflade, og foretages af 3-4 gange, med en fed sæbeblanding.

Herefter kan der kan vaskes med sæbespåner eller specielsæbe som er beregnet til trægulve, denne behandling giver gulvet en beskyttende og smudsafvisende overflade , når gulvet sener bliver vasket i en sæbeblanding er det let af fjerne smuds og snavs, og en ny beskyttende ”film” bliver tilføjet trægulvet. Man kan få foretaget en sæbebehandling med  speciel sæbe, i natur, der giver gulvet en beskyttende ”film” men holder gulvet i naturlig farve, du kan også få foretaget sæbebehandling med en hvid gulvsæbe, som giver trægulvet et ”hvidt” og lyst udseende.

Fordele ved sæbebehandling er af det er let af vedligeholde,  hvis du sørge for hver gang du vasker gulv af tilføre gulvet ny gulvsæbe,  tryk mærker og små ridser er også let af fjerne, ved lige af slibe med fint sandpapir i træets længderetning, og  derefter tilføre ny ”fed” sæbeblanding på det slebet område, og derefter vaske hele gulvet over med sæbeblanding, for af minimere farveforskellen mellem det behandlet område og resten af gulvet.

Se vores referencer ✓
Se vores priser ✓


Vi har været mange steder rundt og lave maler og gulvopgaver:

Region Hovedstaden: Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Gribskov, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Rødovre, Tårnby, Vallensbæk.

Region Sjælland: Dalmose, Dianalund, Faxe, Fuglebjerg, Glumsø, Høng, Gørløv, Greve, Guldborgsund, Holbæk, Kalundborg, Korsør, Køge, Lejre, Lolland, Næstved, Odsherred, Ringsted, Roskilde, Skælskør, Slagelse, Solrød, Sorø, Stenlille, Stevns, Vordingborg.

Region Syddanmark: Middelfart, Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Nyborg, Odense, Svendborg, Nordfyn, Fredericia, Kolding, Vejle.ehandlet.
Inden man får foretaget gulvafslibning, kan det være meget fornuftig at få en dialog med sin gulvsliber, om hvad man ønsker efter behandling af sine gulve.

Vores kunder siger


Stjerne Stjerne Stjerne Stjerne Stjerne

5/5 anbefalinger på håndværker.dk

 • Jeg har brugt Råd og Mal i forbindelse med, at jeg skulle have istandsat en lejelejlighed ved fraflytning.

  Jeg indhentede priser fra 2 andre malere, inden jeg fik arbejdet udført, men Råd og Mal var uden sammenligning det bedste tilbud, jeg modtog.

  Arbejdet og servicen fra Ib Abildgaard fra Råd og Mal var super godt, og jeg vil til enhver tid bruge Råd og Mal igen.

  – Maiken Hansen, Virum

 • Vi ansatte Råd og Mal v/Ib til at male vores træprofillofter hvide.

  Vi kan klart anbefale Råd og Mal. Alt er som lovet, og arbejdet er udført til vores fulde tilfredshed.

  Tak for denne gang, Ib! Vi vender helt sikkert tilbage til dig, når træprofillofterne i stueetagen skal males.

  – Laila og Brian, Kalundborg

 • Ib Abildgaard er yderst professionel og udfører i samarbejde med sin datter et perfekt stykke arbejde, hvor der ikke er en finger at sætte på noget.

  Der bliver dækket af og sørget for alt, inden arbejdet går i gang.

  Hvad man bestiller, er hvad man får – og så lige lidt til 🙂 Jeg kan trygt anbefale Råd & Mal – både på dejlig personlighed og på professionel udførelse af arbejdet.

  Derudover bliver der benyttet kvalitetsmaling – og til en pris, hvor alle og enhver kan være med.

  – Jette Majbritt Sørensen, Tåstrup

 • Jeg startede med at søge råd hos Ib med hensyn til, hvilken maling jeg skulle bruge i forhold til vores behov.

  Ib ringede til mig dagen efter, og vi fik en god snak, og han gav gode råd. Jeg fandt så den farve, jeg bare har ledt efter i hans farvekort, og jeg vælger. at malingen skal komme fra ham.

  Han kører ud der, hvor jeg ønsker og leverer malingen til mig. Det er da service, og malingen var 100% i orden, “kanon kvalitet” som en af mine venner sagde.

  Jeg vil til hver en tid købe maling hos Ib! For her ved man det, man får, er i orden.

  – Cecilie Krogh, Korsør

 • Jeg har for 2. gang fået malet min lejlighed af Ib fra Råd og Mal, og jeg kan varmt anbefale ham.

  – Katrine Larsen, Frederiksberg